Samsung HDD optager erstatter vores Media Center

I sidste måned døde vores gamle Acer Aspire Idea 510 Media Center, der har tjent os i mange år. Vi har faktisk haft det siden Windows XP var på toppen, og maskinen har gennemgået opgraderinger til både Windows Vista og Windows 7 samt udvidelse med flere RAM. Derudover har jeg skiftet strømforsyning et par gange, og grafikkortet er også udskiftet undervejs.

Media centret har i det seneste år kørt sammen med en HDHomeRun tuner, en fræk lille sag, der streamer digitale TV signaler over netværket. HDHomeRun er med dual tuner og kompatibel med Windows 7 Media Center og virker super godt. Det største problem har været, at grafikken på Acer media centret ikke rigtigt har kunnet følge med til HD Tv, så vi var faktisk begyndt at kigge efter en ny løsning.

Forgæves jagt på en ny Media Center Pc

Vi havde egentlig regnet med en ny media center PC, gerne i et look, som præsenter sig pænt under fjernsynet og til en pris på max. 4.000 kr. Jeg havde kigget på flere modeller, hvoraf hovedparten oversteg budgettet, og de der ikke gjorde, var med specifikationer, der efter min mening ikke var gode nok. Efter min forgæves jagt efter en ny Pc, satte vi os ned og overvejede, hvad det egentlig var vi har brug for af funktioner. Det gamle media center blev primært brugt til at optage TV, se Netflix, spille musik via vores surround anlæg og lægge digital lyd til live Tv, da vi ikke har digital lydudgang på vores Tv. Sekundært blev Pc’en brugt til at surfe på nettet samt YouTube og Netradio.

Samsung BD-F8500 harddiskoptager i stedet for en Pc

Konklusionen blev, at vores primære behov kunne dækkes af en harddiskoptager med mulighed for at afspille MP3 musik og se streaming tjenester. Helt tilfældigt så jeg et tilbud på en Samsung BD-F8500 til kr. 1.849,- i Elgiganten, en rigtig god pris i forhold til, hvad den ellers blev udbudt til på nettet. Efter at have læst diverse anmeldelser og test, hvor der overvejende var positiv kritik, besluttede vi os for at købe.

Ikke et designvidunder

BD-F8500
Samsung BD-F8500 er med 500 GB harddisk, Blue-Ray afspiller, dual tuner, Wi-Fi, optisk lydudgang, antenne ind og ud samt 2 USB porte, en bag på og en i fronten. Designet er ganske neutralt i et sort plastikkabinet, der bestemt ikke er et designvidunder, men heller ikke skæmmer under fjernsynet. De indbyggede betjeningsknapper på BD-F8500 sidder oven på kabinettet og der medfølger en fjernbetjening med det sædvanlige udvalg af Samsung knapper. Fjernbetjeningen kan også benyttes til Samsung Tv og der skiftes mellem input enhed på henholdsvis BD og TV knappen. Om fjernbetjeningen virker til alle Samsung Tv skal jeg lade være usagt, men den virker i hvert fald godt til det Samsung Tv vi har i huset.

Apps og streaming tjenester

BD-F8500 giver adgang til Samsung Hub og adgang til at finde og afspille indholdet af harddisken og eksterne USB lagerenheder. Netflix, Youtube og en del andre apps er præinstalleret, og der kan hentes flere apps med en Samsung konto. Jeg savner dog en app til TDC Play, da det er en tjeneste vi bruger en hel del. Blandt de præinstallerede apps er der også en internetbrowser, som godt nok ikke er imponerende i forhold til en Pc, men virker ok i en snæver vending. Der kan tilsluttes ekstern mus og tastatur via USB, og jeg vil klart anbefale et tastatur med indbygget mousepad. Jeg har i skrivende stund kun haft en mus på og det ser ud til at fungere ok.

Lagerkapaciteten er udvidet med en ekstern USB harddisk

For at udvide lagerkapaciteten har jeg tilsluttet en ekstern harddisk på 1 TB, der så er opdelt i to partitioner på hver 500 GB. Den ene partition er formateret med optageren, der optager i et specielt filformat. Den anden partition er formateret almindeligt og bruges til musik. Samsung formateringen og det specielle filformat, gør desværre, at partitionen ikke kan ses på en Pc, og filer ikke kan afspilles på andre enheder.

Vi er ovenud tilfredse med billedkvaliteten

Billede tilslutningen sker med HDMI, og kvaliteten af billedet er selvfølgelig afhængig af kvaliteten på det Tv, der benyttes. Vi har et 42 tommer Philips Tv og Yousee kabel TV og har et rigtig godt billede på både almindelige digitale udsendelser og HD. Nu er der ingen her i huset, der er video nørder og vi er ovenud tilfredse med den kvalitet vi oplever når vi ser live Tv og optagede programmer. Som med vores tidligere media center giver BD-F8500 også mulighed for Timeshift, så en live udsendelse kan pauses.

Lidt bøvlet at putte tid i enden af en optagelse

Planlægning af optagelser sker via programoversigten, der godt kan være lidt træg om at opdatere, men ellers virker det fint. Optagelser kan lagres på den indbyggede harddisk eller den eksterne harddisk. Hvis der skal puttes lidt ekstra tid i enden af en optagelse er det lidt bøvlet, da der først kan kan tilføjes ekstra tid, når optagelsen er tilrettelagt.

Afspilning af musik og film

Blue-Ray afspilning har vi ikke prøvet endnu, simpelthen fordi, at vi ikke ejer en Blue-Ray film, men DVD afspilning virker fint. Sammenlignet med en Pc er håndteringen af musik lidt mere simpelt. Musik hentes i vores tilfælde frem fra den eksterne harddisk, hvor musikken er opdelt i mapper. Afspilningen startes ved at vælge den pågældende musikfil på drevet/mappen. Et mangelvare er muligheden for at kunne lave playlister på tværs af mapper og der mangler også en effektiv søgefunktion til at finde kunstner, titler osv. Der er godt nok en overordnet søgefunktion, der søger på enheden, tilsluttede drev og internettet. Jeg syntes bare, at funktionen er lidt sløv og har slået søgning på nettet fra, hvilket har gjort det en del bedre.

Hvis jeg yderligere skal fremhæve nogle af de negative ting vil jeg nævne:

 • For at se om en optagelse har fået slutningen med, tager det lang tid at spole optagelsen igennem, da den max. kan spole med 5 x hastighed.
 • Der er lidt træg reaktion på input fra fjernbetjeningen
 • En optagelse slettes ikke automatisk fra harddisken selv om den slettes i oversigten over optagede programmer
 • Der er ingen tydelig indikation, der viser om enheden er tændt eller slukket
 • Der mangler en ekstra USB indgang på bagsiden, så der kan tilsluttes både en ekstern USB lagerenhed og USB modtager til mus/tastatur. De er ikke særlig fikse at have siddende i USB indgangen på fronten

BD-F8500 er ikke en Pc, men dækker fint vores behov

Jeg syntes helt klart, at negativlisten overskygges af positivlisten og BD-F8500 er alt i alt en ganske god enhed, i hvert fald med vores krav til lyd, billede og funktionalitet. Det er ikke en Pc og må heller ikke sammenlignes med en Pc. Den kan det den er bygget til og gør det overvejende godt. BD-F8500 kan snildt benyttes som Set-top boks til et TV uden DVB tuner, blot det har en HDMI indgang. Enheden koster noget mere end en traditionel Set-top boks, men så følger der også en masse funktioner med, som kan benyttes når Tv’et en dag udskiftes til en digital version.

Der findes med sikkerhed andre produkter på markedet, der gør det lige så godt eller bedre og der er selvfølgelig forskellige behov. Om enheden er noget for dig, ved jeg naturligvis ikke, men vi er i hvert fald glade for vores og så gør det ikke noget, at prisen er noget lavere end en god Media Center Pc.

16 tanker om “Samsung HDD optager erstatter vores Media Center”

 1. Helt enig, det er en super optager. Jeg har på min tilsluttet et “LOGITECH Wireless Touch Keyboard K400” det gør den en hel del nemmer at bruge, virker super…

  1. Jeg har et samsung UEes8005 tv, jeg synes at der er beskrevet flere steder at man lun kan benytte samsung’s eget tastatur, så gik egentlig ud fra at dette også er tilfældet ift. deres HD optager. Hvordan fik du installeret driveren til dit keyboard??

   1. Hej Tore
    Jeg har haft en ganske almindelig trådløs mus på uden at installere driver. Jeg har endnu ikke haft et tastatur tilsluttet men det må være det samme der gør sig gældende. Under enhedsstyring er der nogle få indstillinger for mus og tastatur. Om det er det samme med dit TV ved jeg ikke.

 2. Hej Jesper,
  Tak for din gennemgang. Jeg sidder og googler rundt efter noget troubleshooting, da min BDF8500 ikke længere vil optage – hukommelsen er fuld, selvom jeg løbende har slettet og i skrivende stund kun har to programmer liggende på listen.
  Du skriver “En optagelse slettes ikke automatisk fra harddisken selv om den slettes i oversigten over optagede programmer”…. – vil du uddybe det?
  Jeg er desværre ikke så teknik-kyndig, så vil sætte pris på din hjælp.
  Mange tak
  Kh Maria

  1. For at slette optagelser fra harddisken skal du først trykke på “Home” knappen på fjernbetjeningen, hvorefter du kommer til “Homescreen”
   På homescreen vælger du firkanten med”Fotos, videoer og musik”.
   Herefter vælger du harddisken i næste vindue. Når harddisken er åben vælger du “Optaget tv”. Her har du alle de programmer du har optaget.
   Gå op i højre hjørne og vælg “Indstill”
   I drop down menuen vælger du “Slet”. Sæt derefter fleuben i de optagelser du vil slette. Gå til toppen af billedet og vælg”Slet”. Accepter sletningen. Herefter er filerne væk fra harddisken.

   Håber det hjalp dig videre.

   Hilsen
   Jesper

   1. Hej Jesper
    Har læst indlæg om at optagelser ikke slettes fra harddisken???
    jeg har det problem ned min BD-F8500N at det ser ud som om at HD er fyldt, men der er kun optaget 3-4 timer på den. Jeg har prøvet dit forslag med at bruge HOME knappen for at slette, men jeg synes slet ikke at jeg efterfølgende får de valgmulighedder der er beskrevet. Jeg kan ingen steder se hvormeget de optagelser jeg har fylder på HD.
    Håber på lidt hjælp
    mvh. Jacob

     1. Hej Igen
      Problemet er løst. Jeg var inde på mit TV´s menu, men har nu fundet den rigtige vej ind til HD-optageren. Det er godt nok en noget besværlig omgang man skal igennem for at slette filerne. Hvorfor slettes de ikke bare når man sletter i “oversigten”. Er der mon nemmerer løsninger i nye softwareopdateringer. Også med fx at lægge 5 min. til i alle optagelser.
      Tak for hjælpen 🙂
      Jacob

     2. Ja, det er lidt bøvlet. Vi må håbe på at der kommer en SW der løser det. Men super godt, at du fandt ud af det 🙂

 3. 1000 tak Jesper det prøver jeg ! Altid dejligt positivt at møde hjælpsomhed her i livet 🙂

 4. Hej, ramte denne side da jeg googlede problem stillingen med at jeg ikke får slutningen med på mange af de programmer jeg optager. Kan du forklare mig hvordan “den bøvlede” metode, til at ligge ekstra minutter til, er? Mvh.

  1. Hej Maria
   Gå ind i programoversigten, vælg derefter “Tidsplanstyring” (gul knap)”. I tidsplanstyringen vælger du med piletasterne den optagelse du vil ændre og trykker enter. I næste vindue vælger du “Rediger” og får et nyt vindue, hvor du kan nederst lægge tid til i begge ender.
   Hilsen
   Jesper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *