Overskudsmad – En god gave til de hjemløse

Du kender det sikkert fra dig selv, der skal mad på bordet her i juletiden, masser af mad og der skal spises igennem, så hverken ører eller andre legemsdele kan vrikkes en millimeter. Julen er gavernes tid og tiden for hygge med familien, men i den grad også højsæson for fødevarer. Vi køber nemlig julemad i overflod, og med overflod mener jeg mere mad end vi kan nå at spise.

Mad er et basalt behov, også for hjemløsegave

Faktum er, at danskerne smider oceaner af mad i skraldespanden hvert år. Krisen har selvfølgelig gjort os mere bevidste om vores forbrugsvaner i dagligdagen – Men krise eller ej, så skønnes det, at der alene her i december kasseres mad for 1,5 mia. danske kroner. I min verden er det fuldstændigt spild i forhold til privatøkonomien, men i særdeleshed også i forhold til de mennesker, der ikke har mulighed for at skaffe mad på bordet. Her tænker jeg specielt på vores hjemløse, der af forskellige årsager, ikke har midler eller personlig overskud til at skaffe mad på bordet. Det, der for de fleste er en helt naturlig ting, nemlig mad, er for nogle mennesker noget sporadisk og langt fra et dagligt gode. Mad er et basalt behov, der skal dækkes for, at vi overhovedet kan overleve. Et behov som du har, jeg har og de hjemløse har!

Vi kan rent faktisk hjælpe

Hvorfor skriver jeg så pludselig om hjemløse, det gør jeg fordi, du rent faktisk kan være med til at hjælpe og skabe lidt glæde for nogle af de svage i samfundet. Hjælpen består i al sin enkelthed i at donere overskudsmad til de mange herberg og varmestuer, der findes i Danmark. Jeg taler ikke om rester fra juleanden eller flæskestegen, der har dampet på julebordet i timevis eller mad der har været opvarmet af flere omgange. Overskudsmaden som du sender videre, må selvfølgelig ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden, og skal være mad du selv har lyst til at spise. Du kan evt. lade en ekstra pose rejer, et glas sild, en pakke rugbrød og så videre dumpe ned i vognen når du handler og så aflevere varerne i nærmeste herberg.

Hvordan hjælper du så!

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, der er en non profit organisation med det formål at bekæmpe spild af mad, informerer på deres hjemmeside http://www.stopspildafmad.dk/madtilhjemloese.html om hvordan du kan hjælpe med mad til hjemløse og socialt udstødte. På siden kan du også finde adresser og telefonnumre på de mange herberger og varmestuer, som tager imod din overskudsmad. Her i området, kan der indleveres mad til Perronen, som ligger i Nykøbing Falster

Med lidt fokus på de svage i samfundet ønsker jeg jer alle en rigtig god jul. Husk nu at købe rigeligt med mad og hold lidt igen med fortæringen, så kan du nemlig aflevere en rigtig god julegave til nogen der virkeligt trænger.

8 tanker om “Overskudsmad – En god gave til de hjemløse”

  1. Det er da et fremragende initiativ dette her. Var jeg slet ikke klar over eksisterede.

    Sålænge maden stadig kan bruges, så er det da kanon at kunne give det til nogle som kan bruge det. Det må da især være en god idé for restauranter og større supermarkeder m.m. at få dem med i den ordning. Nok lidt sværere at få alle husholdninger med.

    Det vil jeg da straks dele socialt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *